Lajiesittelyssä: ringette

Törmäsin viime viikolla aivan ihmeelliseen asiaan... tai asiaan, jota en luullut enää kohtaavani 2020 -luvulla. Olen jotenkin ajatellut, ettei tälläistä voi enää tapahtua 2020 -luvulla. Joo, tiedän 2020 -luvulla on tapahtunut monta asiaa, joita ihmiset eivät koskaan olisivat voineet kuvitellakaan tapahtuvaksi. Yksi pieni virus on kiertänyt maailmaa jo vuoden… Yhdysvalloissa tapahtui juuri jotakin, mitä kukaan ei myöskään olisi osannut arvata. Mutta tämä minun ihmeellinen asia ei liity mitenkään virukseen tai maailman politiikkaan tai mihinkään maailmaa mullistavaan asiaan, vaan yksinkertaisesti ringetteen.

Ringetteä

Olin viime viikolla pelaamassa tennistä erään minulle hieman tuntemattomamman ihmisen kanssa. Tenniksen peluun jälkeen sitten juttelimme niitä näitä pukukopissa ja tuli sitten juttua, että hän on harrastanut nuorena pikaluistelua. Siihen minä sitten, että oletko käynyt nyt viime aikoina luistelemassa ja että minä pelasin nuorempana ringetteä. ”Mitä?”, kuuluin pelikaverini kommentti. ”Ringetteä”, minä vastasin. ”Siis mitä?” ”Ringetteä...”, aloin jo vähän ihmettelemään, että ei voi olla totta, että joku ei vielä nykyaikanakaan tiedä, mitä ringette on. Ja taas pelikaverini kommentti kuulin: ”Siis mitä? Voi olla, etten kuule kunnolla, kun on tämä maski suun edessä...” Raotin sitten vähän maskia (don´t worry… meillä oli kahden metrin turvaväli) ja sanoin erittäin hitaasti: ”R-I-N-G-E-T-T-E-Ä”. Ajattelin, etten puhu tai lausu tarpeeksi selkeästi. (Pelikaveri ei ole syntyperäinen suomalainen eikä puhu äidinkielenään suomea.)

 

Ei auttanut. Kommentti tuli, että hän ei ole koskaan kuullutkaan. ”Aha… et vai… Se on vähän niin kuin jääkiekko, mutta mailassa ei ole lapaa ja kiekon tilalla on ringula”, yritin valaista häntä. ”Aha.. Pelataanko sitä pallolla?”, hän kysyi, vaikka juuri kerroin, että kiekon tilalla on rinkula. ”Ei vaan pallona on rinkula… vähän niin kuin donitsi”, koitin selittää lyhyesti. ”Aha… mutta osaat siis luistella?”, hänellä välähti. ”Joo, osaan.”, vastasin naureskellen ja lisäsin: ”Ja muuten Suomi on moninkertainen maailmanmestari ringetessä.” ”Ai, hienoa! Minun täytyy googlettaa tämä laji… mitä se olikaan ring…?”, tuli vastaus. ”R-I-N-G-E-T-T-E”

 

Minulle tuli sellainen olo, että onko tämä tottakaan... Silloin alkuaikoina kuin itse pelasin kaikki eivät tienneet tarkalleen, millaista ringette on, mutta ettei lainkaan tiedä, mitä ringette on...

 

Mitä on ringette?

 

Koulussa pidin useita esitelmiä ringetestä. Suurinosa niistä oli aivan pinnallisia sääntöjen selityksiä ja historiaa. Lähdetään nytkin aivan perusteista, mitä siis on ringette.

 

Joskushan ringetteä kuvailtiin: ”tyttöjen iloinen jääpeli”. Imarteleeko tämä kuvaus ringetteä vai ei? No, siitä voi olla monta mieltä, mutta tottahan se on:

 

  • ringetteä virallisesti pelaavat vain tytöt/naiset
  • se on todella hauskaa (se ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö sitä voisi pelata tosissaan)
  • se on jääpeli

 

Nykyään ringetteliiton sivuilta löytyvä kuvaus ringetestä on ehkä ”hieman” urheilullisempi ja kuvastaa ringetteä hyvin: ”Ringette on vauhdikas taitolaji”.

 

Ringeten historiaa

 

Ringette on Sam Jacksin Kanadassa vuonna 1963 kehittämä naisten jääpeli, jossa on yhdistetty jääkiekon nopea pelirytmi ja koripallon pelistrategia. Toisin kuin jääkiekossa, ringetessä ei sallita lainkaan taklauksia, joten pelissä korostuvat erityisesti joukkueen pelitaktiikka ja taito. 

 Lähde: Ringetteliitto

Juhani ”Juuso” Wahlsten toi ringeten Suomeen ja Turkuun vuonna 1979. Hän tuli ringulan kanssa tyttöjen jääkiekkotreeneihin Parkin kentälle ja pyysi tyttöjä kääntämään mailat toisin päin ja heitti kehiin rinkulan. Siitä se lähti. Tuosta jääkiekkoilevasta tyttöporukasta tuli Suomen ensimmäinen ringettejoukkue: Turun Siniset. Turun toiminnan laajenemisen rinnalla ringette levisi lähes heti nykyäänkin merkittäviin ringettekeskuksiin: Naantaliin, Turkuun, Uuteenkaupunkiin, Lahteen ja suur-Helsingin alueelle.

 

Nykyään Suomessa on jo tuhansia ringeten harrastajia. Peliä pelataan paikalliselta harrastetasolta aina valtakunnalliseen SM-sarjaan asti. Ensimmäinen SM-sarjakausi pelattiin kautena 1987-88. Ensimmäiset MM-kisat pidettiin Gloucesterissa, Kanadassa vuonna 1990. Kisoissa oli mukana kolme maata (8 joukkuetta) Kanada, Suomi ja USA. 

 Ringette MM -94 lähde: Ringetteliitto

Vuonna 1994 kolmannet ringeten MM-kisat pelattiin Minnesotassa, Usassa. Silloin Suomi voitti maailmanmestaruuden, joka oli Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen joukkuepelien maailmanmestaruus aikuisten sarjoissa. (Vuotta myöhemmin vuonna 1995 Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue otti mallia Suomen ringettemaajoukkueesta ja voitti jääkiekon maailmanmestaruuden.)

 

Ringeten säännöt lyhyesti

 

Ringetteä pelataan jääkiekkokaukalossa. Jäähän on maalattu molempiin päihin kentän päädyn ja siniviivan väliin ohut punaviiva ns. ringetteviiva. Ringetteviivojen välisellä alueella eli keskialueella saavat kaikki pelaajat pelata samanaikaisesti. Kentän päädyn ja ringetteviivan välisellä alueella eli hyökkäys- tai puolustusalueella saa olla samanaikaisesti enintään kolme kenttäpelaajaa kummastakin joukkueesta (sekä puolustavan joukkueen maalivahti). Maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne muut pelaajat eivät saa mennä. Jos oma pelaaja kuitenkin menee maalivahdin alueelle siirtyy aloitusvuoro vastustajalle, mutta jos vastustaja menee alueelle tulee maalivahdin aloitus.

 

Pelivälineenä käytetään kumista rengasta, rinkulaa. Mailana on suoravartinen ringettemaila. Käytössä on myös komposiittimailoja.

 

Taklaaminen ja kontaktipelaaminen on täysin kielletty. Ringette onkin nimenomaan taito- ja älylaji eikä voimalaji. Taklauksista, koukkaamisista, kamppaamisista yms. tuomitaan jäähyllä. Viivarikkomuksista saa vastapuoli aloituksen. Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä, sillä siniviivat saa ylittää vain syöttämällä rinkula viivan yli toiselle pelaajalle. Joukkueeseen kuuluu vähintään seitsemän pelaajaa, joista kentällä on yhtä aikaa maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa. Vaihdot tapahtuvat SM-, B/N-, C- sekä D-ikäluokissa lennossa ja sitä alemmissa vaihtokellon mukaan.

 

 

Menkää katsomaan ringetteä

 

Kun tämä kaikki on ohi… tarkoitan virusta… menkää katsomaan ringetteä ja varmasti yllätytte positiivisesti. Ringette on erittäin vauhdikas ja taktinen joukkuepeli, jossa kotimainen SM-sarja on maailman ehdotonta huippua.

 

Ringette on naisen joukkuepeliä parhaimillaan. Ehkä pienenä kritiikin sanana tähän entisenä intohimoisena ringeten pelaajana ja nykyisenä suurena ringettefanina sanoisin, että mitenkähän asiat olisivat, jos jokin laji olisi vain miesten laji… Tosin nykyään Kanadassa yli 700 miestä pelaa ringetteä.

 

Mikäli haluat tunnustaa lajia ja näyttää kaikille intohimosi ringetteen, käy katsomassa ringettevalikoimamme: FourFan - Ringette. Tai jos mietit jotakin kivaa lahjaa ringetteä pelaavalle tytölle (tai pojalle).

Meiltä löytyy:

 

  • ringettehuppareita
  • ringettepaitoja
  • ringetteavaimenperiä
  • ringettekoruja
  • ringettemukeja

 

Silloin, kun itse olin nuori innokas ringeten pelaaja, tälläisiä ringetteaiheisia huppareita taikka paitoja ei ollut. Siksi me FourFanilla haluamme, että jokaisella on mahdollisuus tunnustaa lajia lajista riippumatta.

 

Ringetteviikkoa vietetään 23.1.-31.1.2021 (mikäli yleinen tilanne sallii). Käy katsomassa tapahtumat täältä  ja osallistu.

 

#tunnustalajia

#ringette

 

Kuvat: Ringetteliitto, Rnk

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published