Olympialaiset - lajien näyteikkuna

Olympialaiset… oletko koskaan ajatellut, miksi olympialaiset kiinnostavat niin monia ihmisiä. Jopa he, jotka eivät yleensä seuraa urheilua, voivat innostua seuraamaan olympialaisia. Tänä kesänä tätä urheiluväen kovasti odottamaa tapahtumaa ei järjestetykkään. Jokainen tietää syyn… korona. Mutta mikä olympialaissa sitten niin kovasti kiinnostaa? Olympialaisissa on tietenkin monia tunnettuja ja suosittuja lajeja ja lajien sen hetken parhaat kisaavat siellä. 

Mutta selittääkö se yksittäin olympialaisten suosiota? Olympialaiset ovat myös monien tuntemattomien lajien näyteikkkuna. Ehkäpä se on selittää osaltaan olympialaisen suosiota ihmisten… katsojien keskuudessa.

Vai kuinka moni oli tutustunut esimerkiksi curlingiin ennen Torinon olympialaisia 2006, jolloin Suomen maajoukkue Markku Uusipaavalniemen johdolla voitti hopeaa. Suomi oli saavuttanut menestystä curlingissa on jo ennen Torinon olympialaisiakin: vuonna 1998 ja 2000 Suomi voitti MM-pronssia ja vuonna 2000 MM-pronssia. Mutta tiesitkö sitä, oliko laji tuttu sinulle, olihan Suomi saavuttanut monta MM-mitalia lajissa. Uskallan väittää, että vasta Torinon olympialaisten hopeamitali teki curlingista tunnetun lajin Suomessa. Ainakin itse tutustuin lajiin vasta silloin. 

Monesta muusta vähän tuntemattomammasta lajista voisi kertoa samanlaista…. Olympialaiset ovat nostaneet ne suuren yleisön tietoisuuteen. Siinäpä ehkä se olympialaisen suola onkin: löytyy uusia lajeja seurattavaksi. Tässä tullaankin siihen, mitä me haluamme olla FourFanilla edistämässä/lisäämässä eri urheilulajien tunnettavuutta. Siksi aina pyydämme, että jos et löydä omaa lajiasi, kerro siitä meille. Olemme saaneetkin paljon lajivinkkejä ja törmänneet myös selllaisiin lajeihin, joista emme ole koskaan kuullut aikaisemmin. Vai onko sinulle esim poniravit tuttu? 

Kun lisäämme niitä meille vähän tuntemattomimpia lajeja lajivalikomaamme, olemme koittaneet samalla oppia ko. lajista mahdollisimman paljon. Ongelma on tietysti se, kun urheiluhulluja olemme, innostumme lajeista tosi paljon ja haluamme itse myös kokeilla lajia. ...no, mäkihyppyä emme ole kokeilleet… ja onhan niitä muitakin, mutta kova halu olisi kokeilla kaikki meille uusia lajeja ja hinku tulee aloittaa uusi harrastus. (Kuinka monta lajia yksi ihminen voi harrastaa?)

FourFan #tunnusta lajia

Jousiammunnasta itse innostuin tosi paljon tutustuessani siihen, kun sitä pyydettiin meiltä lajitoiveena. Erittäin kiinnostava ja haastava laji. Aikaisemmin se oli minulle tuttu vain olympialaisista:

  • Tomi Poikolainen,
  • kultaa
  • Moskovan olympialaiset 1980

 

Ajoimme tässä #tunnustalajia -blogissamme kertoa aina silloin tällöin vähän enemmän eri urheilulajeista otsikolla: lajiesittelyssä joku tietty laji. Mikäli haluat itse tuoda ”suuren yleisön” tietoisuuteen omaa lajiasi, niin mielellämme otamme vastaan lajiesittelyitä. Eli jos haluat kirjoittaa omasta lajistasi blogitekstin, laita meille viestiä. Sinä olet kuitenkin asiantuntija omassa lajissasi, joten mielellämme julkaisemme ns. vieraskynä kirjoituksia (blogi voidaan julkaista nimelläsi tai nimettömästi).

Toki julkaisemme myös esittelyitä niistä tunnetuimmista lajeistakin. Se on harhaluulo, että kaikki olisivat tutustuneet esim. jalkapalloon. Eivät kaikki tiedä, mikä on paitsio, vaikka sinulle se olisi itsestään selvyys. Tai ehkä sinä opettelit vasta futismutsina paitsion ja muut jalkapallon säännöt, kun lapsesi aloitti pelaamaan jalkapalloa. Kaikki eivät tiedä, millaista lätkämutsin elämä on… miten paljon lapsen jääkiekkovarusteet haisevat, kuinka kylmä jäähallilla voi olla ja että toinen halli voi olla kylmempi kuin toinen. Oikeesti eivätkö kaikki jäähallit ole yhtä kylmiä? ...noup.

Muistan, kun itse pelasin ringetteä… monet kerran sain ihmisille selittää, mitä ringette on. Silloin yksinkertaisimmin sen selitin: ”Vähän niin kuin jääkiekkoa, mutta ilman lapaa ja kiekon tilalla on ringula… eikä saa taklata”. No, syvällisemmät esittelyt pidin (yllättäen) koulussa, silloin kerroin myös historiasta: Juuso Wahlstenista, Turun Ringetestä, koripallosta, Kanadasta… Ai , että miten koripallo liittyy ringetteen? Ehkäpä kuulemme se jossain vaiheessa ringeten lajiesittelyssä. Tiedätkö muuten, missä lajissa Suomi voitti ensimmäisen joukkuepeli maailmanmestaruutensa?

Kunnianhimoisena tavoitteenamme FourFanilla on olla lajien näyteikkuna. Nyt toivommekin, että laitat ”kynän” sauhumaan ja lähetät meille esittelyn omasta lajistasi. Tässä on hyvä tilaisuus tehdä lajiasi tunnetuksi. Tehdään yhdessä sinun suosikkilajistasi tunnettu.

 #tunnustalajia

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published