Lajiesittelyssä: Frisbeegolf

 

Joskus vuoden 2010 tienoilla poikani toi kotiin tullessaan koulusta punaisen lautasen näköisen jutun. No joo, kyllä heti tiesin, että se on frisbee, mutta kysyin siltä pojaltani, että mikä se on. Hän vastasi silmät loistaen, että se on frisbee. Seuraavaksi sitten kysyin, että mistä hän on sen saanut. Hän sanoin löytäneensä sen koulun pihalta, että heille on koulun pihalle ja metsään rakennettu frisbeegolf -rata. Ihmettelin sitä ja kehuin aika hienoa. Eihän se oikeesti mitään ”rata” ollut vaan muutama kori, mutta silti mielestäni hienoa, että koulu aktivoi lapsia eri tavalla. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pidin frisbeegolfkiekkoa kädessäni ja ihmettelinkin vähän kiekon painoa ja kovuutta. Ei ihan ollut verrattavissa tavalliseen perinteiseen rantafrisbeeseen.

Toinen kerta, kun tiemme kohtasivat frisbeegolfin kanssa, oli joukkueemme päättäjäisissä, jossa viisiottelun yhtenä lajina oli frisbeegolf. Päättäjäiset olivat muuten tosi kivat ja mukavat siihen asti, kun tämä hullun hauska viisiottelu alkoi… ihmeen kilpailuhenkistä porukkaa oli mukana.

Tänä juhannuksena rauhallisen hiljaisuuden veden äärellä rikkoi vain naapurista tasaisin väliajoin kuuluva kilahdus.

Naapurin poika siellä heitteli frisbeegolfia. Frisbeegolfista on viime vuosina tullut todella suosittu laji. Frisbeegolf on siitä kiva laji, että se sopii kaikille, sekä perheille että kaveriporukoille… juhannuksen viettoonkin. Ja sen lisäksi siinä voi kilpailla vaikka ammattilaisenakin.

 

Mitä frisbeegolf oiken on?

 

Frisbeegolfilla tarkoitetaan urheilulajia, jossa pyritään heittämään kiekkoja rautaisilla ketjuilla varustettuihin koreihin. Nimensä mukaisesti se perustuu samaan periaatteeseen golfin kanssa. Radat jakautuvat väyliin ja kukin väylä on tarkoitus suorittaa alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Pelaaja, joka saavuttaa radalta pienimmän tuloksen on voittaja.

Kiekkogolfrata koostuu väylistä, jotka pelaajat pelaavat edellisen väylän lopusta seuraavan väylän alkuun edeten, kunnes kaikki väylät ovat pelattu. Väylän pelaaminen aloitetaan avauspaikalta eli tiiltä ja se päättyy maalikoriin. Kiekkogolfradat ovat tyypillisesti 9- tai 18-väyläisiä. Radat ovat tyypillisesti puustoisilla alueilla, joissa on vaihteleva maasto, joka tarjoaa luonnollisia esteitä kiekon lentoradalle. Nämä esteet ovat olennainen osa peliä, joten pelaajien ei tule muuttaa näitä esteitä vähentääkseen väylän haastavuutta. Lähes kaikki radat ovat ilmaisia.

 

Frisbeegolfin lyhyt historia

 

Frisbeegolfin idean, kiekon heittäminen maaliin, juuret ovat kaukana historiassa. Nykyisessä muodossaan frisbeegolfin juurten katsotaan seuraavan vahvasti itse frisbeen kehitystä. Vuonna 1964 frisbeegolfin kehittämisessä keskeisessä osassa ollut Ed Headrick suunnitteli sekä kehitti sen aikaista frisbeetä tekemällä mallin, jota voidaan heittää aikaisempaan tarkemmin. Frisbeen kehityksen ja heittotarkkuuden paraneminen loi näin edellytykset nykymuotoisen frisbeegolfin synnylle ja kehittymiselle.

Ed Headrick niin ikään suunnitteli sekä patentoi nykymallisen frisbeekorin edeltäjän, joka oli ensimmäinen metalliketjuilla varustettu kori. Toinen frisbeegolfin taustalla vaikuttanut henkilö on Gerogke Sappenfield, joka alkoi 1960-luvun lopulla järjestämään lajin kilpailuja. Vuoteen 1938 asti kilpailuja pelattiin samoilla, kopitteluun tarkoitetuilla frisbeillä, eikä erilaisia kiekkoja tuolloin vielä tunnettu.

Vuonna 2018 frisbeegolfratoja oli PDGA:n tilastojen mukaan noin 7500. Vuodesta 2000 ratojen määrä on kasvanut kolminkertaiseksi. Radoista lähes 5600 sijaitsee Yhdysvalloissa. Suomessa ratoja vuonna 2018 on n. 650 ja Ruotsissa n. 200, muualla Euroopassa ja Kanadassa noin 100 kummassakin.

 

Frisbeegolf Suomessa

 

Suomeen frisbeegolfin ensiasteet rantautuivat frisbeen kehityksen kanssa samaan aikaan. Ensimmäiset frisbeet ovat saapuneet Suomeen 1960-luvun loppupuolella matkailijoiden sekä kansainvälisten vaihto-oppilaiden mukana. Ensimmäiset frisbeenheiton SM-kilpailut järjestettiin Talissa jo vuonna 1978, vaikka laji oli tuolloin vielä hyvin tuntematon sekä harrastustoiminta pientä. 

Merkittävää kansallista näkyvyyttä frisbee sai jo vuonna 1979, jolloin SM-kilpailut järjestettiin Helsingin Olympiastadionilla, liki 10000-päisen yleisön edessä. Ja menestystä Ultimatessa tuli vuonna 1980, jolloin Suomen miesten maajoukkue voitti euroopanmestaruuden – Suomen ensimmäisen joukkuelajin euroopanmestaruuden missään lajissa!

Nyt frisbeegolf on kasvanut Suomessakin on kasvanut rahakkaaksi kilpaurheiluksi, jossa mitellään Suomessakin jo kuusinumeroisista palkintopoteista ja jossa parhaat fribapelaajat pääsevät samalle palkkatasolle kuin jääkiekon SM-liigan huippupelaajat.

 

Frisbeen heitto on lopullinen (ultimate) urheilulaji. Siinä ovat kamppailulajit, baletti, runous ja urheilu yhdistettynä. Frisbee on tulevaisuuden urheilulaji, sillä se ei ole väkivaltainen. Frisbee on paras tapa harjoituttaa kaikkia eri lihaksia, sillä heittäessä ja kiinniottaessa joutuu vääntäytymään mitä ihmeellisimpiin asentoihin.”

Victor Malafronte, 1979

(sisältää mainoslinkin – mainoslinkki merkitty *-merkillä)

Mikäli haluat perehtyä frisbeegolfin saloihin paremmin ”Frisbeegolf – Pelaajan kirja” (Kari Toivonen, Juha Rantalaiho, Vedu Kettunen) -kirjasta saat loistavia vinkkejä olet sitten aloittelija tai kokeneempi taikka kilpapelaaja. Frisbeegolfin hiljattain aloittanut löytää kirjasta kaikki tarvittavat heittotekniikat, keskeiset säännöt, lajin sanaston, neuvoja turvalliseen pelaamiseen sekä tietoa lajin etiketistä. Edistyneempää pelaajaa kiinnostavat varmasti vinkit pidempiin heittoihin ja tavoitteelliseen treenaamiseen.

Frisbeegolf -kirjan voit tilata esim. *täältä. Fribakirja on loistava lahja jokaiselle frisbeegolfiin hurahtaneelle. Mikäli kaipaat muita lahjaideoita frisbeegolfin pelaajalle niin niitä löytyy täältä.

 Fore! Frisbeegolf -paita joko itselle tai lahjaksi

 

Lähteet:
-Frisbeegolfnews.fi
-Fribakaveri/Sami Poimala
-Suomen Frisbeegolfliitto
-Iltasanomat
-Wikipedia

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published